Dit seizoen gaan wij op reis met Poortdok.
Omdat het advies is om dit jaar op eigen risico op vakantie te gaan halen wij de vakantie vibe naar Poortdok.

Elke twee weken halen wij een vakantie land naar ons restaurant met een passend menu en typische gerechten uit dat land.

We gaan naar de Spaanse zon!!!! De hoofdstad van Spanje is Madrid. Hoewel veel mensen denken dat Barcalona de hoofdstad is, is dit dus toch niet waar. Sinds 1561 is Madrid namelijk al de hoofdstad van dit land. De reden dat Madrid in dit jaar als hoofdstad werd gekozen, is omdat de toenmalige koning vond dat Madrid een handige ligging had. Zo ligt Madrid midden in het land en is het landsbestuur in deze stad zo voor iedereen dichtbij.

Spanje bestaat al vele honderden jaren. Zo is Spanje opgericht in 300 voor Christus, waardoor de stad al ruim 2300 jaar bestaat. Zoals we Spanje nu kennen, is het land niet altijd geweest. In het jaar 1550 was de toenmalige koning, Philip II, namelijk bezig het land uit te breiden. Dit deed hij door andere landen en gebieden te veroveren. Rond deze tijd was Spanje dus veel groter dan het land nu is. Eind zestiende eeuw werd het land weer kleiner en sinds deze tijd kennen we het land zoals het is.

De afstand vanaf Almere naar Madrid is 1.775 km

Wist je dat….

 • In Spanje ruim 40 miljoen mensen wonen. Veruit de meesten wonen in de grote steden of langs de Costa’s. De talen die zij spreken zijnCastiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch.
 • Spaans de tweede wereldtaal is. En dat ruim 500 miljoen mensen over de hele wereld Spaans spreken.
 • De Feniciërs het Iberisch schiereiland de naam Hispania gaven.Waarschijnlijk betekent dit het “Land van de Konijnen”.
 • In Spanje de mensen ’s middags siësta (ofwel een dutje) houden,vooral in de warme zomermaanden. Dit duurt van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Spanje meer dan 13.000 tapasbars heeft.
 • In Spanje niet het avondeten maar de lunch de allerbelangrijkste en meest uitgebreide maaltijd van de dag is. ‘s Avonds worden er eerder kleine hapjes, oftewel tapas, gegeten samen met een heerlijk glas wijn of een sherry. Spanjaarden eten over het algemeen wat later dan wat wij gewend zijn in Nederland: zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten vinden allemaal een paar uurtjes later plaats.
 • Het woord sangría is afgeleid van het woord sangre, wat bloed betekent, dit met name vanwege de kleur. Sangría is een licht alcoholische drank bestaande uit enkele standaard elementen zoals rode wijn, koolzuurhoudend mineraalwater of Fanta naranja/lemon, suiker, stukken vruchten zoals sinaasappel, citroen, appel of perzik en eventueel likeur of brandewijn.
 • Paella wordt uitgesproken als pa-elja want een dubbele l wordt uitgesproken als lj. Paella is een rijstschotel die zijn specifieke smaak krijgt dor de speciale manier van koken. De rijst wordt namelijk gekookt in bouillon en terwijl men de rijst kookt in een grote paella pan, worden de overige ingrediënten erbij gedaan. Ondanks het feit dat paella beend staat als die typische geelkleurige Spaanse rijst met vis, is de oorspronkelijke paella er een van kip en konijn.
 •  Typisch Spaanse producten chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham) de Spaanse tortilla, churros, paella, gazpacho en calamares a la romana (gefrituurde inktvis) zijn.
 • Het is in Spanje gebruikelijk om minstens 10% fooi te geven, ook wanneer er op de rekening al bepaalde servicekosten staan. Bar en restaurant medewerkers verdienen gemiddeld vrij weinig en leven dus op basis van fooi. Fooi wordt dan ook als waardering van de service gezien, serveerders zien het dan ook als een negatieve beoordeling wanneer je geen fooi achterlaat.
 • Spanjaarden het nieuwe jaar in luiden door om klokslag 12 uur een druif te eten. Een traditie die de wijnbouwers bedachten om zo van hun overtollige druiven af te komen.
 • Spanje een kustlijn van maar liefst 4964 kilometer heeft.
 • Er meer dan vijf miljoen bomen in Spanje groeien
 • Spanje het enige land in Europa is, afgezien van een paar Portugese eilandjes, waar bananen groeien.

En dan ons Menu:

Tapas
* gazpacho, ham met meloen, calamares en Manchego kaas

Paella met kip, chorizo, garnalen en schelpen

Creme Catalana

€ 24,50
*Gerechten zijn ook los te bestellen.